De overdrachtsbelasting

In onze dynamische economie moeten werknemers makkelijk kunnen reageren op economische veranderingen. Zonder al teveel kosten verhuizen hoort daarbij, en dus is de overdrachtsbelasting een domme belasting, die nog stamt uit de tijd dat de overheid het geld op moest halen op de momenten dat er veel van over de tafel ging.

Wie de belasting verlaagt, drijft echter de huizenprijs op en dus is het beter om er iets aan te doen als de huizenprijs aan het dalen is. So far so good. Maar dan de dreiging van het terugdraaien van de verlaging, op 15 juni volgend jaar. Gaan we dan weer naar het oude, domme, systeem?

Volgens mij niet. Bij een tegenvallende economische groei zal het erg moeilijk zijn het tarief weer te verhogen en in die moeilijke omstandigheden de “woningmarkt voorgoed de nek om te draaien” (hoort u de makelaars al?). Valt het juist mee, dan zal de rijksbegroting een verlenging makkelijk toelaten. De vraag is of de Nederlandse huizenkoper dat spel doorziet – ik denk het niet, en dus kunnen de notarissen en makelaars maar beter geen meivakantie boeken.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

6 gedachten aan “De overdrachtsbelasting”

 1. eens. dit is geen tijdelijke maatregel, maar een permanente. Daar konden ze op MinFin allees zo snel geen dekking voor vinden…

 2. “De overdrachtsbelasting levert de schatkist nu 3,5 miljard euro op. Met de verlaging van de overdrachtsbelasting is 1,2 miljard euro gemoeid.”
  (http://www.nu.nl/politiek/2553608/overdrachtsbelasting-jaar-2-procent.html)

  Hu!? De verlaging bedraagt tweederde, van 6% naar 2%. Waarom is er dan geen 2,4 miljard met deze verlaging gemoeid!?

  Hoe dan ook, toch moet ik nog zien dat dit permanent is. In het verleden zijn wel eens vaker dergelijke fiscale voordeeltjes stopgezet wegens te veel succes… Hoewel deskundigen bij het NOS journaal zojuist hetzelfde voorspellen.

 3. Wellicht verwacht men een verdubbeling van de omzet tijdens deze matsweken?

 4. Dat Twitter is toch verrekte handig.

  Als nu trouwens iedereen gaat voorspellen dat de maatregel niet tijdelijk is, is het effect een stuk kleiner. Als ik Donner was, legde ik het er vanavond nog even dik bovenop.

 5. Het CBS meldt (http://bit.ly/l4oTG3) “De markt voor bestaande koopwoningen bepaalt voor circa tweederde de omvang en de
  ontwikkeling van de overdrachtsbelasting”. Even rekenen, 2/3 van 3.5 = 2.3 mld opbrengst voor huizen, 2/3 daar weer van, dan kom ik op 1.6 mld. Een eind in de goede richting, maar we zijn er nog niet.

  Zou toch mooi zijn geweest als de financiele verantwoording er eventjes netjes bij was gedaan, maar ik kan um nergens vinden.

Reacties zijn gesloten.