WK Beleggen

Terwijl mijn vrouw naar een krimi op Talpa kijkt houd ik de stand van de WK-wedstrijd Duitsland-Polen via internet in de gaten. Niet dat ik veel geef om één van de twee elftallen per se, maar ik heb een aardig fortuin geïnvesteerd in een Pools succes. Als de Polen het vandaag verprutsen, is mijn WK voorbij.

Het WK beleggen, natuurlijk. Het principe is eerder door Marco uitgelegd: een aandeel in een land betaalt alleen uit (zeg €100) als het land kampioen wordt, en dus is de waarde op ieder moment gelijk aan 100*p, met p de kans dat het land de cup wint. Wie een goede schatting van p kan maken, koopt de ondergewaardeerde aandelen en wacht tot ze stijgen. Ook kun je arbitrage plegen door gebruik te maken van de zekerheid dat een mandje met een aandeel in elk land een zekere waarde van €100 heeft.

Bij de vorige editie van deze markt ging het mis: de arbitrage bleef uit, waardoor er een echte bubble ontstond (via). De reden: het geld op deze markt is niet echt, en alleen de top-3 beleggers krijgt een prijsje uitgekeerd. Dat maakt dat het niet de moeite is om kleine arbitrage-klusjes op te knappen, omdat daarmee de top 3 nooit binnen bereik komt. Ook kan je op deze markt niet short gaan, zodat het afstraffen van overwaarderingen lastig is. (Waarom is niet duidelijk, maar volgens mij gaat de helft van de informatie zo verloren.)

Hoe dan ook, dit jaar gaat het beter: ik vermoed dat de organisatie zelf actief handelt om het prijsniveau in toom te houden. Maar omdat alleen de buitensporig goede beleggers iets verdienen en de brokkenpiloten niet echt failliet gaan, blijft de handel een stuk wilder dan op het Damrak. Dat speelde mij een tijd lang in de kaart, maar door het verlies van Ghana en Togo ben ik helaas uit de top 50 (user:thijsco) gekelderd. Maar het kan nog: Hup, Polen!

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

4 gedachten aan “WK Beleggen”

 1. Inderdaad. Voor de objectieve winstkansen houd ik het toch op http://www.tradesports.com. Daar voelt de belegger elke euro die hij wint of verliest direct keihard in zijn haar of portemonnee, terwijl het er hier alleen maar om gaat of je bij de eerste drie eindigt. In feite is dit dus geen beleggingsspel, maar een speculatiespel. Je kunt er alleen iets aan verdienen door wilde voorspellingen te doen en dan flink geluk te hebben.

  Ik heb al mijn ‘geld’ gezet op een finale Japan – Paraguay.

 2. Hoezee! Ik heb mijzelf de top 50 in gemanipuleerd! Momenteel op plaats 45: ik ben maha33.

  Hoe? Vanochtend op grote schaal aandelen Costa Rica gaan inkopen. De koers stond toen nog op 0.31, inmiddels is die door mijn activiteiten gestegen tot 0.48. Je portefeuille wordt (vermoed ik) gewaardeerd tegen de meest recente koers, dus op die eerste aandelen Costa Rica die ik vanochtend heb ingekocht, sta ik nu al op ruim 50% winst…

  Nu maar wachten op de uitslag Ecuador – Costa Rica vanmiddag.

 3. /

  Ja, als het zo moet kan ik het ook. Vanmiddag heb ik al mijn kapitaal aangewend om de de niet-zo-liquide markt voor aandelen VS leeg te kopen. Dat heeft de koers goed gedaan. Omdat mijn hele portefeuille tegen de laatste verhandelde koers wordt gewaardeerd, sta ik opeens op 11 in de top 50. (Na het verlies van Polen was ik gekelderd naar 838).

  Dit houdt natuurlijk geen stand, tenzij er een wonder gebeurt, verderop in het toernooi. Hup VS!

 4. Ach, ik had het kunnen weten. Na een pijnlijke 3-0 nederlaag van Costa Rica zijn al mijn 4063 aandelen in deze sympathieke bananenrepubliek stuk voor stuk waardeloos geworden. Ik sta nu op plaats 1096, tevens laatste. Ook best wel knap.

Reacties zijn gesloten.