NHG startersfonds

En weer is er iemand die denkt dat het een goed idee is om starters op de woningmarkt te subsidieren. Lees maar eens mee:

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) pleit voor een deels gratis hypotheek voor starters op de woningmarkt. Daarbij mag een starter meer lenen dan normaal op basis van het inkomen zou kunnen. De rente over het extra geleende bedrag wordt gehaald uit een startersfonds. Dat meldde directeur Karel Schiffer van de NHG zaterdag.

In het algemeen geldt dat als je vindt dat de prijzen te hoog zijn, het niet zo’n goed idee is om de vraagkant van de markt te subsidieren. Dat leidt immers tot een grotere vraag en dus tot nog hogere prijzen. Op de woningmarkt komt zo’n subsidie dan uiteindelijk juist terecht bij de huidige huizenbezitters, die hun huis meer waard zien worden. We hebben het er al veel vaker over gehad, hier, hier en hier. Gelukkig is Schiffer zich van dat gevaar bewust:

Schiffer benadrukt dat een dergelijk fonds moet voorzien in de bestaande behoefte bij starters en niet extra vraag op de markt mag stimuleren. ‘Dat zou starters alleen maar verder in de problemen brengen.’

Uhm. Starters mogen dus alleen geholpen worden als dat geen extra vraag oplevert. Maar dat is alleen het geval als de starter in kwestie ook zonder die subsidie datzelfde huis had gekocht. Dan hebben we het dus over een subsidie waar alleen diegene voor in aanmerking komt die hem niet nodig heeft. Op een of andere manier lijkt me dat toch niet zo’n goed idee.

2 gedachten aan “NHG startersfonds”

  1. Dank! Dank! Thijs heeft er inmiddels ook al een bericht aan gewijd, zo zie ik. Al is het wel ietwat schrijnend dat de Volkskrant het als nieuwswaardig beschouwd dat het stimuleren van de vraag leidt tot hogere prijzen, maar goed.

Reacties zijn gesloten.