Dreigementen

De televisieserie 24 kent steeds 24 afleveringen die elk een uur in een dag beschrijven. Wij nemen thuis eerst alle afleveringen op en kijken ze daarna in hoog tempo, vanwege de onvermijdelijke cliffhanger op 1 voor heel. Dat verklaart waarom ik zo laat ben met dit bericht; de serie is op RTL5 al enige maanden afgelopen. In Amerika loopt de nieuwe reeks al, diverse BNers kijken daar al naar en ook het nieuws is al een reeks verder.

Enfin, omdat de serie mij toch dagelijks bezighoudt en het tenslotte vrijdag is, het volgende. In de vorige reeks steelt een groep terroristen in de VS twaalf flessen zenuwgas die ze in Moskou willen gebruiken. Ze hebben namelijk ruzie met de Russische regering. Die opzet mislukt omdat ze Amerika niet uitkomen en ze gaan over op plan B: de Amerikaanse president wordt gevraagd om hulp bij een aanslag op de Russische president en als hij weigert, zo dreigen de terroristen, laten ze het gas in Amerika los.

Elke econoom weet dat de president niet moet toegeven, want zo’n dreigement is niet sub-game perfect: als je weigert is het voor de terroristen niet optimaal hun dreigement uit te voeren: ze hebben zelf geen baat bij hun aanslag op de Amerikanen en ondergaan wel het risico van aanhouding, en verliezen bovendien hun gas.

Maar wie schetst mijn verbazing als, na het uitblijven van Amerikaanse hulp, de terroristen inderdaad toch tot een aanslag overgaan. En daarbij gepakt worden. Ik vind dat kijkersbedrog.

Er bestaan vele sites die schendingen van natuurkundige wetten in films en op tv aan de kaak stellen. Het wordt tijd ook iets dergelijks te doen voor economische wetten.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

14 gedachten aan “Dreigementen”

 1. Commitment zou werken, maar hoe doe je dat? In dit soort situaties is het lastig om een notaris in de arm te nemen. Ik kom in de verleiding om een doomsday device à la Dr. Strangelove te suggereren, maar dat is in deze situatie wat onpraktisch, gegeven de snelheid waarmee alles zich afspeelt.

 2. Ik waag een poging: Neem een labiele terrorist in je terroristenteam op die op springen staat om het gas te gebruiken en niet te veel strategisch denkt. Als je niet al te veel controle over zo’n figuur hebt dan roept ‘ie wel dat het zo was afgesproken.

 3. En hoe zit het met reputatie? Heb je ook daar een paper over? Binnen de criminele wereld hebben ze het niet zo op veel-geschreeuw-maar-weining-wol types, lijkt me.

 4. Marco, je link werkt niet? Maar je hebt gelijk, volgens mij heeft Richard Nixon ooit nog eens op advies van een speltheoreticus gedaan alsof hij een kernoorlog stiekem wel zag zitten, tot afgrijzen van de Russen. Overigens leken die Russische terroristen in 24 mij zeer georganiseerd en rationeel, niet van die wijdogige baardendragers uit de Kaukasus.

 5. Thijs probeer je nu bewust de serie voor me te verknallen? Ik gooi het wel op een combinatie van reputatie en intrinsieke commitment (“Man van zijn woord”). Overigens: als ze echt zo rationeel zijn dan weten ze ook dat ze zonder commitment geen credible threat hebben en beginnen ze er toch vanaf het begin al niet aan? In je post zei je nog dat het niet rationeel was wat ze deden.

 6. Precies, maar dat bedoelde ik ook: de scriptschrijver die een rationele terrorist zo een inconsistent dreigement laat uiten maakt een fout. Vandaar mijn frustratie (kortstondig, tot de volgende, ijzingwekkende, twist uiteraard).

 7. Ah, een paper gebaseerd op het prisoners dilemma. Dat blijft ook altijd actueel:

  104 Teletekst wo 21 feb
  ***************************************
  Man bekent moord kroegbaas v.d.Bijl

  ***************************************
  ` Een 26-jarige verdachte heeft bekend
  dat hij vorig jaar de Amsterdamse café-
  eigenaar Van der Bijl heeft vermoord.
  De man,die al een tijdje vastzit,zegt
  dat hij de schutter was.

  Het openbaar ministerie zegt dat de man
  al op 26 januari een bekentenis heeft
  afgelegd.Hij is één van de zes mensen
  die vastzitten,omdat ze betrokken
  zouden zijn geweest bij de moord.

Reacties zijn gesloten.