Kilometerstanden

Er wordt in toenemende mate geknoeid met kilometerstanden, zo lezen wij.

Bij zeker 350 duizend auto’s met een Nederlands kenteken is de kilometerstand teruggedraaid en dit aantal neemt verder toe. Dat kost particulieren en bedrijven jaarlijks minstens 150 miljoen euro, stelt de Stichting Nationale Auto Pas (NAP).

Strikt genomen is dat laatste natuurlijk niet helemaal waar. Goed, uitgaand van de werkelijke kilometerstanden zijn de kopers van tweedehands auto’s blijkbaar 150 miljoen euro te veel kwijt, maar tegelijkertijd betekent dat ook dat verkopers van tweedehands auto’s 150 miljoen euro extra binnen krijgen. Maatschappelijk gezien is het saldo nul. Pure herverdeling.

Het verhaal wordt natuurlijk anders wanneer straks niemand de kilometerstanden van tweedehandsjes nog serieus neemt en als gevolg daarvan de tweedehands markt instort. In dat geval vinden transacties waar iedereen beter van zou worden, toch niet meer plaats. Precies: Akerlof.