Drie bier

In de berichtgeving over het bierkartel worden economisch gezien de meest afgrijselijke dingen geroepen, zie bijvoorbeeld de post van Thijs gisteren. Vandaag mag Mark Schneider, oud-vertegenwoordiger van Heineken, in de Volkskrant uitleggen dat het helemaal niet erg hoeft te zijn, zo’n kartel:

“Ik maakte ook afspraken met vertegenwoordigers van andere brouwers in mijn gebied. Het heeft geen zin om elkaar kapot te concurreren. Als de markt echt vrij wordt, blijft er maar één brouwer over: Heineken. Als die echt gas geeft, vegen ze iedereen van de markt. Nu zegt Heineken: we hebben 60 procent van de markt, dat vinden we genoeg.” Om de concurrentie in stand te houden moet je de markt verdelen? “Absoluut.”

Ook stelt hij voor de kleinere bedrijven te belonen voor hun deelname aan het kartel:

Nu worden de kleine brouwerijen extra hard aangepakt. De boete voor Grolsch is in verhouding met de omzet, veel hoger dan bij Heineken. En het geld verdwijnt in een zwart gat. Ze zouden de opbrengst aan kleine brouwerijen moeten geven om een positie op te bouwen.

Misschien is het verstandig als de pers mensen aan het woord laat met enige kennis van zaken.

(Dank aan Linda)

6 gedachten aan “Drie bier”

  1. Je hebt er niet bij vermeld dat deze meneer Schneider na beëindiging van z’n werkzaamheden voor Heineken zelf een brouwerijtje is begonnen (Olm). Dat plaatst z’n laatste opmerking in een bijzonder daglicht!

  2. Hm ja. In de context had ik die laatste opmerking geinterpreteerd als oproep voor een subsidie aan (ook) de kleine brouwertjes in het kartel.

  3. Overigens geldt voor zo’n eventuele subsidie natuurlijk ook de opmerking van Thijs van gisteren: als die subsidie als lump-sum wordt uitgekeerd, dan gaan die bedrijven daar heus niet harder van concurreren.

  4. Dus volgens meneer Schneider is de biermarkt een natuurlijke monopolie? Nooit geweten dat er zulke grote schaalvoordelen zijn bij het produceren van bier.

  5. In diezelfde Volkskrant vraagt de ober Sigmund voor twee pilsjes 219 miljoen euro te betalen, omdat de bierproducenten de boete doorberekenen in hun prijs…

Reacties zijn gesloten.