Hedge funds

De New Yorker van twee weken geleden heeft een aardig artikel over de Nederlandse econoom Harry Kat, werkzaam in Engeland. Hij onderzocht het risico en rendement van zogenaamde hedge funds, investeringsfondsen die tegen zeer hoge commissie grote winsten beloven. En wat je eigenlijk al verwacht blijkt waarheid: de kosten zijn inderdaad hoog maar met de winst valt het in de praktijk bijzonder tegen.

Wie kennis heeft van de statistische eigenschappen van de verhandelde fondsen kan, gratis, een portefeuille op de efficient frontier samenstellen en het beter doen dan 80% van de hedge funds. Tekenend: als Kat een computerprogramma schrijft dat iets dergelijks automatisch doet krijgt hij prompt een aanbieding van een investeerder die het wel wat rustiger aan wil doen. [via]

Sommigen maken zich druk over de inefficiëntie die ontstaat als getalenteerde mensen hun dagen doorbrengen met iets dat een computerprogramma ook kan doen. Maar niet iedereen ziet de aciviteiten van hedge funds als tijdverlies: lees bijvoorbeeld de mening van Nobelprijswinnaar Becker.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.