Iemand die het begrijpt!

Wij mogen ons, met welhaast Statler & Waldorf-achtige trekjes, graag vrolijk maken over alle economische domheid die vanuit Den Haag over ons wordt uitgestort.

Is het dan allemaal alleen maar kommer en kwel? Neen! Onze nieuwe held heet Ella Vogelaar. De laatste dagen is onze minister van Wonen, Werken en Integratie vooral in het nieuws door haar uitspraken over de islam, maar ze blijkt ook een mening te hebben over starters op de woningmarkt. U kent het probleem: voor een starter is een eigen huis nauwelijks nog op te brengen, en dus worden er allerlei plannen bedacht om ze aan een woning te helpen. Stuk voor stuk goed bedoeld, maar met desastreuze gevolgen. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting, subsidies voor starters, starters die meer mogen lenen, dat werk (lees hier en klik dan vrolijk verder).

Maar dan komt Vogelaar, met het volgende verfrissende geluid:

Starters op de woningmarkt zijn niet geholpen bij een sterke verlaging van de overdrachtsbelasting bij de koop van een huis. Dat heeft minister Ella Vogelaar [..] dinsdag gezegd. […] Volgens de minister leidt een lagere belasting er in de huidige krappe woningmarkt waarschijnlijk toe dat de prijzen van koopwoningen eenmalig extra zullen stijgen. Starters zijn daarbij niet gebaat.

En daar valt geen speld tussen te krijgen.

2 gedachten aan “Iemand die het begrijpt!”

  1. Je zou haast zeggen dat de prijs te hoog is, maar dat schijnt een brug te ver te zijn. Hier in Amsterdam (1019) zie ik trouwens al dat de vraagprijs verlaagd wordt, alhoewel Funda ze dan onder ‘nieuw aanbod’ zet.

    Als dadelijk de prijzen weer gaan dalen, dan zal het snel gaan. Niemand investeert dan in een huis omdat de prijzen dalen en omdat de huren lager liggen dan de rente & aflossing. De meeste mensen speculeren op de huizenmarkt, terwijl de voornaamste functie is een dak boven je hoofd. Vreemd dat de politiek zowel links en rechts hieraan meewerkt.

    Mijn oplossing voor de midellange termijn: hypotheekrente-aftrek afschaffen of drastisch beperken en tegelijkertijd de overdrachtsbelasting eraf en vermindering OZB. Dat moet redelijk compenseren.

  2. Als je het voor iedereen prettig wilt laten verlopen, hoef je niet perse de hypotheekrente aftrek af te schaffen, maar meer huizen bouwen en de overdrachtsbelasting wel degelijk afschaffen. De twee effecten op de prijs heffen elkaar op voor huizenbezitters, en de starter is gebaat bij zowel meer huizen als betere doorstroming.

Reacties zijn gesloten.