Een poot uitdraaien

De 15-dagen lening die het bedrijf Ferratum sinds kort aanbiedt is vandaag al terecht door het Nibud op de korrel genomen. Over het bedrag van 100, 200 of 300 euro wordt voor 15 dagen namelijk 25% rente gevraagd. Dat is, rekent het Nibud voor, 600% op jaarbasis.

Maar het is erger dan dat. Wie €300 leent en dat bedrag een jaar lang vasthoudt, betaalt iedere 15 dagen €75 aan Ferratum. Dat is 24 keer 75 = €1800 per jaar, en dus 600%. Maar nu dit: ik leen op 1 januari €100 en moet op 16 januari €125 betalen. Dat bedrag leen ik meteen weer bij Ferratum. Op 31 januari ben ik dan €156,25 schuldig. Ook dit bedrag leen ik weer. Gedurende het jaar ga ik door de €300, waarna ik mijn vriendin overhaal ook een lening te nemen.

In dit scenario krijgen we te maken met de geweldige kracht van rente op rente, en als we tot 31 december doorgaan zijn we aan het eind van het jaar €21.175,82 schuldig. Dat is 21176% rente op jaarbasis.

Ik heb het in het verleden opgenomen voor verstrekkers van leningen en ben dus geen credit snob. Maar dit soort tarieven is diefstal. Is er trouwens geen wettelijk maximum rente?

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

4 gedachten aan “Een poot uitdraaien”

  1. Als je echt geen credit snob bent, dan vind je dit soort tarieven toch geen diefstal? Ferratum bied een dienst aan (extreem snel krediet, wellicht een gat in de markt) tegen een prijs, die zij bepalen. Misschien dat er consumenten zijn voor wie dit de beste optie is en die deze lening neemt. Dat bepaalt de consument toch en niet wij?

    [Dit is overigens niet mijn mening, maar als ik de definitie van credit snob zoals gegeven door Thijs lees, dan zou dit hun opvatting moeten zijn.]

  2. Ben geneigd mij bij Pim aan te sluiten. Die 22000% is inderdaad absurd (onze licht verschillende uitkomsten worden bepaald door een afrondingsverschil dat vervolgens natuurlijk ook weer enorm wordt opgeblazen, maar dit terzijde), maar uiteindelijk is het natuurlijk wel een transactie tussen twee consenting adults, waar wij anders altijd voor zijn. Wat is het verschil?

  3. Wat betreft de maximum rente: als we die niet zouden hebben zou ik er geen voorstander van zijn om hem in te voeren. Maar gegeven dat er kennelijk een maximum tarief is waar de Wehkamp zich aan moet houden, waarom geldt dat dan niet voor dit soort bedrijven?

    Wat het bedrijf betreft: de markt is gediend bij zoveel mogelijk informatie. Deze mensen richten zich duidelijk op een segment dat moeite heeft met het vergelijken van rentevoeten en bedragen. Dat is natuurlijk laakbaar, maar daarvoor worden ze op deze manier wel heel erg gestraft. Het daadwerkelijke rentepercentage uitrekenen en bekendmaken is een publieke dienst die ik (en Marco) graag uitvoeren. Voor de rest is ieder op zichzelf aangewezen.

Reacties zijn gesloten.