Een jaar studie in Nederland kost wat!?

Jacques Tichelaar, fractievoorzitter van de PvdA, stelt voor om studenten zelf hun studie te laten betalen. Nou ja, zelf. Er moet naar rato terugbetaald worden. Naar rato van wat? Ongetwijfeld het inkomen na de studie, een oud plan van de PvdA. Een weinig zalig idee, maar daar gaat het me vandaag niet om.

Wat alle nieuwsbronnen netjes overtypen is de prijs van een jaartje studie aan een Nederlandse universiteit:

Volgens Tichelaar betekent dit zo’n 65.000 euro per jaar voor studenten aan een universiteit en ongeveer 35.000 euro voor studenten aan een hogeschool.

U leest het goed: €65.000 per jaar. Ter vergelijking: een jaartje Harvard, een instituut dat zich goed kan meten met de Nederlandse universiteiten, kost $34.998, oftewel €23.823. Voor €31.053, en dus 4000 euro minder dan een jaartje hogeschool krijg je er zelfs eten en een kamer bij.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

5 gedachten aan “Een jaar studie in Nederland kost wat!?”

  1. Ik kan niet instaan voor het waarheidsgehalte van deze claim, maar ik heb weleens begrepen dat men in Groningen aan niet-EU studenten een collegegeld in rekening brengt dat min of meer kostendekkend is. Voor veel Master-opleidingen is dit ca. 11000 euro per jaar.

  2. Dan kan je zelfs nog een auto kopen, geen overbodige luxe in de VS (hoewel Cambridge, MA misschien niet het beste voorbeeld is), en een paar keer per jaar naar je ouders in Nederland. Als we het hoger onderwijs om zeep willen helpen zitten we zo op het goede spoor geloof ik.

    Mij lijkt, als ik Barts reactie doortrek, zo’n 65000 euro voor een gehele studie logischer. Dit is wat, opvallend genoeg, de Telegraaf (als enige) meldt.

  3. Ik denk ook dat het €65.000 voor de hele studie is. Slechte berichtgeving: je zal het maar lezen als ouder van een klein kind dat je hoopt te laten studeren. Oh wacht, dat ben ik.

    Maar goed, zelfs bij die prijs is de concurrentie scherp. Een jaar LSE undergraduate kost €4275. Dan zou ik het wel weten.

  4. Ik dacht dat studenten al naar rato van hun inkomen terugbetaalden. Noemen we dat geen inkomstenbelasting?

  5. Thijs, die 11000 euro geldt voor Master-studenten. Aan LSE een Master doen is flink prijziger!

Reacties zijn gesloten.