Is poker een kansspel?

Vorig jaar vroegen we ons al eens af of Bidster een kansspel is. Bijzonder leuk: gisteravond mocht bij VARA’s Nieuwslicht de Tilburgse econometrist Ben van der Genugten een experiment doen om vast te stellen of poker een kansspel of een behendigheidsspel is. Kort gezegd definieert hij de mate van behendigheid als het verschil in uitkomst tussen een beginnende en een gevorderde speler, gedeeld door het verschil in uitkomst tussen een beginnende speler en een gevorderde speler met volledige informatie. Bij roulette is die maatstaf nul: het maakt niet uit of je een beginnende of een gevorderde speler bent, maar het maakt heel erg uit of je een beginnende speler bent of eentje die al weet waar het balletje gaat vallen. Bij schaken is de maatstaf 1: bij schaken speelt toeval immers geen rol en is er geen verschil tussen een gevorderde speler en eentje die alles al weet.

Op basis van simulaties [pdf] kwam van der Genugten met zijn co-auteurs voor poker op een behendigheidsniveau van 0.3. Een opzet met 18 echte spelers in de kelder van de VARA kwam grofweg tot dezelfde uitkomst – mits de eerste rondes niet worden meegeteld. Een complete beschrijving van het experiment en de uitkomsten staat hier [pdf]. De bewuste uitzending staat op dit moment nog niet online.

(dank aan Bart)