De paternalistische vakbond

‘Afkoop pensioen dupeert tienduizenden Nederlanders’ roept FNV Bondgenoten. Dat klinkt alarmerend. En de pensioenfondsen hebben het gedaan:

Tienduizenden Nederlanders dreigen na hun pensionering tot 2000 euro per jaar mis te lopen als gevolg van plannen van pensioenfondsen om op grote schaal kleine pensioenen af te kopen. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten donderdag.

Wat is er precies aan de hand? Pensioenfondsen hebben meer dan 5 miljoen pensioenen in de boeken staan die stuk voor stuk minder dan 400 euro per jaar waard zijn. Om dat decennia lang te administreren en bij te houden, dat gaat flink in de papieren lopen. Daarom mogen ze die pensioenen nu in een klap afkopen, door het geld nu al op de rekening van de pensioengerechtigde te storten. Dat lijkt me een zinnig plan dat de totale maatschappelijke welvaart flink verhoogt. Pensioengerechtigden krijgen gewoon waar ze recht op hebben, pensioenfondsen hebben een aanzienlijke besparing. Waarom is de bond dan zo opgewonden?

Hoofdbestuurder Willem Noordman van de vakbond waarschuwt voor de gevolgen van afkoopplannen. ?žMet name jonge mensen hebben de neiging om die paar honderd of duizend euro te incasseren en er iets leuks van te kopen. Verstandig is dat niet, want het gaat ten koste van de hoogte van je pensioen.”

Aha. De bond slaat dus niet alarm omdat de pensioenfondsen de zaak zouden flessen, maar omdat ze er geen vertrouwen in heeft dat de burger het uitgekeerde geld daadwerkelijk spaart voor het pensioen. Die tienduizenden Nederlanders worden dus niet de dupe van de afkoop, maar van het feit dat ze volgens de bond zelf niet verstandig genoeg zijn om het uitgekeerde geld te sparen. Dat is op zijn zachtst gezegd nogal vreemd.

2 gedachten aan “De paternalistische vakbond”

  1. Zoals altijd is de berichtgeving van de Telegraaf enigzins eenzijdig. Een (veel) betere beschrijving van het probleem staat in het NRC (http://www.nrc.nl/economie/article1099458.ece/Studie_vakbond_afkopen_pensioen_pakt_nadelig_uit).

    Bottom line: De vakbonden hebben een punt. Tuurlijk, je krijgt meer of minder de contante waarde van het opgebouwde vermogen. Toch zijn er twee redenen waarom het voordeliger zou zijn om het in een pensioenfonds te laten zitten.
    1) Je wil het geld daadwerkelijk gebruiken voor je pensioen. In dat geval is een pensioenfonds een aantrekkelijke spaarregeling, lage kosten (veel lager dan verzekeringsproducten in de 3e pijler) en relatief weinig risico.
    2) Als een pensioenfonds uitbetaalt dan moet je er nu inkomsten belasting over betalen. Je huidige marginale belastingtarief is (meestal) hoger dan je tarief na pensioenering. Verder is het vaak niet of beperkt mogelijk je geld fiscaal vrijgesteld in een 3e pijler, dus je betaalt de rest van je leven vermogensbelasting over het geld.

    Of dit opweegt tegen de kostenvoordelen van het pensioenfonds (en dus de uitkeringen van de andere deelnemers) is een tweede.

  2. OK. Maar toch: ook in het NRC staat dat “De afkoop (het eenzijdig beëindigen) van kleine pensioenen tot 400 euro kan Nederlanders vanaf hun 65ste jaar 1.500 tot 2.000 euro per jaar gaan kosten.” Ja inderdaad, dat na je pensionering mis je 2000 euro, want dat bedrag krijg je nu. Dat is dan op zijn minst misleidend.

Reacties zijn gesloten.