Loterij

Hoezee, er is weer een groep gedupeerde burgers die zich organiseert om een proces aan te spannen tegen de Staat. De Staatsloterij, dit keer. Die werd eerder door de Reclamecodecommissie op de vingers getikt wegens het suggereren dat onder alle verkochte loten geloot werd, terwijl dat alleen maar onder verkochte alle loten bleek te zijn. Concreet schijnt dat te betekenen dat er elke maand slechts 3 prijzen van 50.000 en 100.000 euro vallen, en niet 20.

Nu is er loterijverlies.nl, "een initiatief van Morand Juridische Bijstand" die gedupeerden verenigt en een bedrag van "minstens een half miljard" claimt. Tegen "lage kosten" mogen gedupeerden zich aanmelden.

Toch eens rekenen…  In totaal is er per maand dus 17 maal 150.000 euro is een slordige 2,5 miljoen euro te weinig uitgekeerd, dat is 30 miljoen op jaarbasis. Volgens het jaarverslag van de loterij bedraagt de omzet zo’n 500 miljoen per jaar, wat betekent dat er 6% te weinig is uitgekeerd. De feitelijke schade voor iemand die meespeelt met een lot van 14,50 is dan 87 cent,  of ruim 10 euro op jaarbasis. Mocht loterijverlies de rechtzaak al winnen, wat mij onwaarschijnlijk lijkt, dan is redelijkerwijs dat het bedrag waar zo’n gedupeerde recht op heeft.

Stel u speelde 5 jaar lang mee, met 1 lot. Uw schade is dan ongeveer 50 eur0. De kosten van inschrijven bij loterijverlies bedragen "slechts" 25 euro. Bovendien toucheren ze nog eens 15% van de vergoeding van 50 euro, zodat er voor de gedupeerde slechts 20 euro overblijft. In het meest gunstige geval natuurlijk. Inderdaad: waarschijnlijk besteedt u uw geld beter door nog een extra lot te kopen in de staatsloterij.

De enige echte winnaar is Morand Juridische Bijstand, die inmiddels 19.000 aanmeldingen zou hebben en dus een slordige half miljoen euro heeft getoucheerd.

4 gedachten aan “Loterij”

  1. Volgens mij is het andersom: ze suggereren dat ze enkel trekken uit de verkochte loten terwijl ze alle lotnummers meenemen.

    Verder blijf ik rustig meespelen met mijn ‘vijfje’ en winnen doe ik inderdaad nooit.

  2. Ach en wee. Weer een foutje. Inmiddels hersteld. Maar goed dat onze lezers wel goed opletten. Dank!

    Ook voor een vijfde lot betaal je gewoon 25 euro, is mijn indruk. In dat geval schiet je er dus zelfs bij winst in de rechtzaak nog ruimschoots bij in…

  3. Het wordt nog leuker. Je dient aan te geven met hoeveel loten je meespeelde, en daarbij gaan ze uit van hele loten. Mocht je met een straatje (10 een-vijfde loten) hebben meegespeeld dan dien je dit op te geven als twee loten (logisch). Je schijnt met maximaal honderd loten meespelen per maand, dus een boulevard kun je ook nog aangeven.

    Maar, per extra lot betaal je 10 euro extra. Dat betekent dat je dan relatief meer overhoudt van het bedrag, mits je proportioneel naar het aantal loten krijgt uitbetaald. Je moet dan alleen wel heel veel inschrijfkosten betalen voor een boulevard: €1015. Kun je haast een hele boulevard voor kopen…

Reacties zijn gesloten.