Koudste jaar van de eeuw

Door slim om te gaan met cijfers kun je alles aannemelijk maken. Onze vaste lezers weten dat inmiddels. Neem nu klimaatverandering. Het probleem wordt ook elk jaar weer erger. Tenminste, dat zou je wel denken als je vanochtend de krant openslaat

Wereldtemperatuur ook dit jaar weer hoger

kopt de Telegraaf bijvoorbeeld. Hoezo?

De wereldtemperatuur is ook dit jaar weer gestegen. Met een afwijking van 0,31 graden boven het langjarig gemiddelde staat 2008 op de tiende plaats op de lijst van warmste jaren in de afgelopen anderhalve eeuw. Dat heeft het KNMI dinsdag bekendgemaakt.

Wie echter naar het grafiekje bij het KNMI-bericht kijkt, ziet toch een ander beeld. Natuurlijk, 2008 was warmer dan gemiddeld. Maar 2008 was kouder dan 2007. En 2007 was kouder dan 2006. En 2006 kouder dan 2005. Dat de temperatuur in 2008 “ook weer hoger” is, is dus op z’n zachtst gezegd nogal misleidend. Sterker nog, 2008 was het koudste jaar sinds 2000.

Maar ja, “2008 koudste jaar van deze eeuw” is blijkbaar niet het beeld dat het KNMI en de media graag willen overbrengen.

Klimaatverandering is een groot probleem, dat weet ik ook wel. Maar dat is nog geen reden voor suggestieve berichtgeving.

Update: De BBC brengt het nieuws wel op onze manier.

4 gedachten aan “Koudste jaar van de eeuw”

 1. Zo zie je maar weer hoe vertekend het nieuws is, want de kansen op een Elfstedentocht zijn deze eeuw nog nooit zo goed geweest blijkbaar (of was de zomer niet warm genoeg?). Hoe dan ook, zelfs m’n eigen beeld is vertekend!

  Ik blijk nl. alleen de zomers te onthouden, want volgens mij was 1994 toch echt een heel warm jaar. Blijkbaar kon die hittegolf de gehele maand juli niet goedmaken welke ontberingen we hebben gehad in de wintermaanden.

  En al met al moet ik toch concluderen nu ik zo naar buiten kijk: global warming, they better hurry up.

 2. Misschien komt dat ook omdat je op elk moment slechts op 1 plaats bent, want een vrij kleine steekproef is voor de ganse wereldtemperatuur.

 3. Ik neem aan dat het KNMI ook enkel de Bilt neemt om statistieken uit te draaien.
  Zou het wel interessant vinden om te kijken hoe het zit met Arctica en Antarctica qua ‘warmste’ jaren ooit.

 4. De woorden ‘Wereldgemiddelde’ en ‘Global’ die in koeieletters boven de grafiek staan suggereren dat het om meer gaat dan slechts de temperatuur in de Bilt.

  Inderdaad, zoals ik in het bericht al aangaf, soms is het de moeite waard om verder te kijken dan je neus lang is… Of zelfs om die neuslengte te bereiken.

Reacties zijn gesloten.