Golden balls

Vorig jaar bespraken we hier de poging van Teleac om het gevangenendilemma (of het prisoners’ dilemma) op televisie te brengen. Dat was, laten we zeggen, geen reclame voor de speltheorie. Giebelende deelnemers en een presentator die er niks van begreep.

Het kán echter wel. Kijk hieronder (of hier op Youtube) naar een spelshow op hetzelfde principe waarbij, en dat is opmerkelijk, de twee “gevangenen” gewoon met elkaar mogen praten. Dat blijkt de dramatiek ernstig te verhogen. Houdt u vast: het fragment is werkelijk schitterend. [Gezien op Cheap Talk.]

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

4 gedachten aan “Golden balls”

  1. Inderdaad, schitterend! De man is alleen maar bezig zichzelf als “cooperatief” te verkopen en lijkt geen oog of oor te hebben voor het feit dat zij de boel ook zou kunnen belazeren. Hij hoeft echter geen spijt te hebben, want ook als hij voor “steal” had gekozen was hij met niets naar huis gegaan. Wat dat betreft komt het spel niet helemaal overeen met het prisoners dilemma, toch?

  2. Knap gespeeld van deze dame, want je gelooft echt dat ze zo bang is met niets naar huis te gaan dat ze gaat splitsen. Echter, na de uitkomst heb je niet heel veel begrip meer voor haar.

    Bart heeft gelijk dat het geen prisoners’ dilemma is, want in dat spel is er een sterk-dominante strategie van bekennen. In dit geval is er een zwak-dominante strategie van stelen en zijn er twee Nash equilibria: (steel, splitsen) en (splitsen, steel).

  3. Geweldig!

    Overigens weet de echte liefhebber natuurlijk dat deze kwis ook op de Nederlandse TV heeft gedraaid, met de titel “Deelt-ie ’t of deelt-ie ’t niet?” en onder de bezielende leiding van Peter Jan Rens. Hier staat nog een beschrijving van het bewuste finalespel. Er is zelfs een paper over een ander onderdeel van hetzelfde spelletje.

Reacties zijn gesloten.