Kapper

In de internationale economie maakt men onderscheid tussen verhandelbare en niet-verhandelbare goederen. Bij verhandelbare goederen ligt het voor de hand dat prijzen overal op de wereld hetzelfde zijn. Bij niet-verhandelbare goederen is dat niet het geval. Het klassieke voorbeeld was altijd de kapper. Immers, als in land A de kapper veel goedkoper is dan in land B, zullen kapbeurten niet massaal geexporteerd worden totdat de prijzen in beide landen weer gelijk zijn.

Gisteravond meldde het NOS journaal dat het tijd wordt voor een nieuw voorbeeld. Klik hier voor de video, het bewuste fragment begint op 4:14.

(Eerder ook al bij Greg Mankiw)

Eén gedachte over “Kapper”

  1. Daarnaast is het ook een mooi voorbeeld omtrent incentives: de stagiair wiens haar wordt geknipt weet niet hoeveel het kost en het maakt hem ook niet uit, omdat hij niet betaalt.
    Wat is economie toch mooi. 🙂

Reacties zijn gesloten.