Minister van Financiën

Heeft u enig idee wie de beste minister van Financiën uit de Nederlandse geschiedenis is? Ik ook niet. Het Historisch Nieuwsblad wil het graag weten, en pollt “economen, economisch historici en financieel journalisten” die er verstand van zouden moeten hebben. Om onduidelijke redenen is zo’n uitnodiging ook in mijn mailbox beland. Ik vrees dat die eigenlijk bedoeld was voor een collega met bijna dezelfde achternaam.

Maar goed. Nu deze mogelijkheid zich voordoet om invloed uit te oefenen op het democratisch proces, zal ik er gebruik van maken ook. Voor gemotiveerde suggesties hou ik me dan ook van harte aanbevolen. Hier heeft het tijdschrift een handig lijstje gezet ter inspiratie.

7 gedachten aan “Minister van Financiën”

  1. Pas op, als je niet tijdig antwoordt bellen de pollers je nog op ook. Het gebeurde me gisteren…

  2. Het is verleidelijk om meteen met Zalm te komen, de econoom, trendmatig begrotingsbeleid etc. Maar de lijst is wel erg lang en van de meeste ministers had ik nog nooit gehoord.

    Is er niet wat te zeggen voor Johan van de Kieft? Verzetsheld, belastingverlager, genereerde overschotten op de begroting, liet pensioenfondsen ruimer beleggen. Geen slecht resume. Introduceerde de AOW maar werd zelf minister op z’n 68e. En kwam met extra series in de Staatsloterij.

  3. Tja. Qua econoom komt zeker ook Pierson in aanmerking, wegens het schrijven van twee Nederlandse standaardwerken die zelfs in het Engels vertaald zijn. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig.

  4. De ‘Zalmnorm’ is natuurlijk ‘slechts’ een uitvloeisel van de voorstellen van de studiegroep begrotingsruimte (waar Zalm als toenmalig directeur van het CPB aan deelnam). De credits moeten dus zeker niet alleen aan Zalm worden gegeven.

  5. Ja hoor eens, straks blijkt ook nog eens dat Zalm helemaal niets te maken had met dat kampioenschap van AZ.

Reacties zijn gesloten.