Examen

Voor de liefhebber staat het VWO-examen Economie 1 van vorige week hier [pdf] het correctiemodel hier [pdf].

Eerste persoonlijke indruk: nogal saai. Bijzonder sterke nadruk op overheidsbeleid en overheidsfinanciën, veel aandacht voor jargon en weetjes.

Update: trouwe lezer enono, zelf werkzaam in het onderwijs, wijst er op dat dit het examen van het vwo-economie 1 (deelvak) is dat na dit jaar niet meer bestaat. Het echte economievak is vwo-economie 1,2 (totaalvak) en het examen daarvan staat hier, uitwerking hier. Persoonlijk lijkt me dit examen aardiger dan waar ik in eerste instantie naar verwees. Ook meer rekenwerk. Volgens enono was het echter “bar en boos”, wellicht juist vanwege dat vele rekenwerk.

3 gedachten aan “Examen”

  1. De vraag over huizen is wel weer interessant. De grafiek laat zien dat ingrijpen van de overheid de vraag naar huurhuizen opdrijft. Terwijl de besproken maatregel van het zelf bouwen van huizen, er voor zou moeten zorgen dat het aanbod vergroot wordt en dan de evenwichtshuurprijs daalt. Waarom leest de eindexamencommissie deze weblog nog niet?

  2. Dit is dus het examen van het vwo-economie 1 (deelvak)dat na dit jaar niet meer bestaat. Het échte economievak is vwo-economie 1,2 (totaalvak). Die was overigens bar en boos.

  3. Hmmm, niet heel makkelijk. Vraag me nog steeds af wat de toegevoegde waarde is van dat soort wiskundige Keynesian Cross modelletjes met een toefje werkgelegenheid. Moet toch mogelijk zijn om spaar-, belasting- en importlekken op een andere, intuïtievere manier uit te leggen.

    PS. Wanneer gaan we meer nadruk leggen op ‘incentives’?

Reacties zijn gesloten.