Beursberichten

Onze eco.nomie.nl politieke aandelenmarkt is voortvarend van start gegaan, waarvoor dank. Het aantal deelnemers loopt inmiddels in de tientallen en zojuist vond de honderdste transactie plaats. Daarmee zijn we nu al een van de meest actieve markten op het handelsplatform. Helemaal efficient is de markt nog niet; zo schijnen onze lezertjes momenteel te denken dat er bij de aanstaande kamerverkiezingen bijna 153 zetels te verdelen zijn. En zelfs dat is vooruitgang; eerder deze week waren dat er nog 158. Het gaat dus de goede kant op.

Op de markt lijkt sprake van een duidelijk Cohen-effect: het nieuws dat hij het leiderschap van de PvdA overneemt leidde op de markt tot een kleine twee zetels winst tot 30.5, veel meer dan in de peilingen, waarmee de PvdA nu duidelijk de grootste is. En ook in de nieuwe leider van de SP hebben onze handelaren meer vertrouwen dan de peilingen. De PVV tenslotte kende gisteren een opmerkelijke terugval met 4 zetels naar 24, net toen bekend werd dat BNN met een eigen partij komt. Al heeft dat daar waarschijnlijk vrij weinig mee te maken.

Overigens wees een actieve handelaar ons er op dat de manier waarop Inkling de waarde van uw portefeuille bepaalt wat vreemd is. In feite wordt uitgegaan van de executiewaarde. Heeft u bijvoorbeeld 20 aandelen CDA in uw bezit, dan worden die in uw portefeuille gewaardeerd voor de prijs die het aandeel zou hebben als u die 20 aandelen allemaal zou verkopen. Dat slaat niet echt ergens op. Trekt u zich er vooral niets van aan. Uiteindelijk wordt immers gewoon afgerekend op basis van de verkiezingsuitslag.