Opnieuw stemmen in Rotterdam

Er zijn onregelmatigheden geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Een commissie kijkt ernaar:

De commissie zal volgens een woordvoerder niet adviseren de verkiezingen in de hele stad over te doen, maar mogelijk wel in enkele kiesdistricten.

Het idee is dat met een tweede stemming alsnog de ware intentie van de kiezer boven water komt. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Voor degenen die opnieuw zouden moeten stemmen voor de raad van Rotterdam is de overweging anders, nu bekend is wat de rest van de stad gekozen heeft. Het is dan ook mogelijk zij hun stem, in het licht van de bekende resultaten, zullen veranderen.

Een voorbeeld is gemakkelijk bedacht: stel dat Groen Links mijn favoriete partij is, maar dat ik liever PvdA stem als er een groot risico is dat Leefbaar Rotterdam de grootste partij dreigt te worden. Vorige keer stemde ik Groen Links. Wetende wat de andere districten gestemd hebben, kan ik beslissen om deze keer toch PvdA te stemmen. De districten die opnieuw mogen stemmen hebben op deze manier een informatievoordeel. Dat is in strijd met de gelijke behandeling van Rotterdamse burgers.

Dit is geen onbekend probleem; het is ook de reden dat veel landen (voorbeeld) een verbod kennen op het publiceren van een peiling tijdens de dag van de verkiezingen. Als er opnieuw gekozen moet worden, zou het in de hele stad over moeten.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten aan “Opnieuw stemmen in Rotterdam”

  1. bij de laatste europese verkiezingen ging nederland eigenlijk tegen de regels in door de uitslag al bekend te maken op donderdag terwijl de rest van europa (met uitzondering van groot-brittannie waar ze ook op donderdag kozen maar wél wachten met het tellen van de stemen) pas op zondag naar de stembus ging.

  2. En dan nog een praktisch probleempje: met een stempas mag je overal in de stad stemmen. Zo heb ik zelf ook in een heel ander district gestemd dan waar ik zelf woon. Hoe gaat dat gecontroleerd worden…!? Gaat iedereen die daadwerkelijk in een bepaald district gestemd heeft een oproep krijgen dat nogmaals te doen?

Reacties zijn gesloten.