Gary Becker en de Christenunie

Volgens Gary Becker zal een verkeersovertreder een afweging maken tussen de verwachte opbrengst (te hard rijden is leuk) en de verwachte boete (pakkans maal hoogte van de boete). We hadden het er eerder over. De consequentie is dat, wil je verkeersovertredingen voorkomen, je degene die er meer voor over heeft om hard te rijden een hogere boete moet geven. Vaak zal dat degene zijn met een hoger inkomen.

Vanuit die optiek is het een uitstekend idee dat de Christenunie de afgelopen week lanceerde, om de hoogte van de boete te koppelen aan het inkomen van de overtreder. Uniek is het niet: in Zwitserland kreeg een miljonair eerder dit jaar een verkeersboete van omgerekend 290.000 dollar. Volgens Greg Mankiw is dat verdedigbaar.

2 gedachten aan “Gary Becker en de Christenunie”

  1. Moeten dan ook subsidies inkomensafhankelijk worden? (rijke burger heeft groter bedrag nodig voor dezelfde prikkel) En sigaretten-accijns?

  2. Wat ze soms ook zijn. Denk aan bepaalde aftrekposten zoals studiekosten, reiskosten en giften. Belastingaftrek (=subsidie) is voor hoge inkomens aantrekkelijker dan voor lagere inkomens, omdat de kosten tegen een hogere marginale belastingvoet aftrekbaar zijn. Meer korting dus.

Reacties zijn gesloten.