Nog twee keer dan: de PAM (1)

De verkiezingen liggen alweer ruim drie weken achter ons, de stofwolken zijn tot bedaren gekomen en er lijkt eindelijk wat schot te komen in de coalitiebesprekingen. De hoogste tijd dus voor een evaluatie van ons ernstig uit de hand gelopen verkiezingsexperiment: de Politieke Aandelenmarkt. Vandaag gaan we in op de markttechnische aspecten, morgen op de voorspelprestaties van de PAM.

U weet het ongetwijfeld, onze markt liep op Inkling. Dat is enerzijds erg handig, maar anderzijds niet zo’n succes. Het gebrek aan beveiliging is al uitgebreid gememoreerd. Het handelsplatform maakt in principe gebruik van een uitermate slim algoritme om de koersen te bepalen. Men gaat uit van een electronische market maker, waarbij er wordt verkocht aan, en gekocht van die tussenpersoon. Dat is een groot voordeel voor markten met niet al te veel handelaren: zo kun je handelen wanneer jij dat wilt en hoef niet af te wachten tot je het met een andere handelaar eens kan worden over de te betalen prijs. Het algoritme dat de market maker gebruikt wordt uitgelegd bij Inkling, maar een veel betere uitleg staat hier. Het komt er op neer dat de market maker zelf een positie inneemt (dat zijn de aanvangskoersen) maar dan bij elke transactie de facto alle gezamenlijke posities doorverkoopt aan degene die dan handelt. De waarde van die posities wordt bepaald door een kostenfunctie gebaseerd op alle aandelen die in omloop zijn. De prijs die de nieuwe persoon moet betalen is het verschil tussen de nieuwe waarde van de kostenfunctie en de oude.

Dat is op zich heel aardig, jammer is alleen dat dat briljante algoritme voor onze PAM helemaal niet gebruikt werd. Als u gehandeld heeft zult u gemerkt hebben dat elk aandeel dat werd ingekocht de koers van de partij in kwestie altijd verhoogde met 0.1 zetel, en elk verkocht aandeel de koers deed dalen met 0.1. Het algoritme kan namelijk alleen gebruikt worden bij markten waar kansen worden bepaald, en alle koersen dus optellen tot 1. Nu kwam onze markt daar eigenlijk ook op neer (alle koersen moesten immers optellen tot 150), maar helaas wat het niet mogelijk om die randvoorwaarde op te leggen, waarop ook het geadverteerde handelsalgoritme niet gebruikt kon worden. Wie gehandeld heeft op de premier- of de coalitiemarkt (het kan nog steeds!) heeft misschien gemerkt dat het handelsalgoritme daar wel gebruikt wordt, en aan- en verkopen inderdaad minder effect hebben op de koers op het moment dat er meer aandelen in omloop zijn. Wat de partijenmarkt betreft  zijn we dus al lang blij dat alles toch nog redelijk ordentelijk verliep, ondanks het feit dat kleine orders al grote gevolgen hadden op de koers.