Corrupt

Merkwaardig toch, dat er elk jaar iets vreemd is met de berichtgeving omtrent de nieuwe ranglijst van corrupte landen van Transparency International, zie eerder en eerder. Dit jaar wil het ANP ons doen laten geloven dat het toch maar bar en boos is gesteld, met die corruptie in de wereld. Meeste landen scoren slecht op corruptielijst, luidt de kop. Hoezo?

Bijna driekwart van de 178 landen op de jaarlijkse corruptielijst van Transparency International scoort dit jaar slechter dan gemiddeld.

Tja. Als dat inderdaad betekent wat het lijkt te betekenen, dan staat hier eigenlijk alleen maar dat de verdeling van corruptie nogal scheef is, zodat de mediaan hoger is dan het gemiddelde. Over de toestand van de corruptie in de wereld zegt dat vrij weinig.

2 gedachten aan “Corrupt”

  1. Dus als in een klas op een toets drie tienen worden gehaald en de rest (zeven leerlingen) haalt een 3, dan mag je dus niet zeggen dat de toets slechts gemaakt is omdat 70% beneden het gemiddelde (5,1) scoort. Mwah. De verdeling zegt wel iets over het geheel. Maar de afwijking t.o.v. het gemiddelde is natuurlijk ook van belang. En dat ontbreekt in het bericht helaas. Maar intuïtief lijkt me de stelling dat ‘de wereld behoorlijk corrupt is’ wel te verdedigen.

  2. Inderdaad. Maar als er 3 tienen gehaald worden en de andere 7 scoren een 9, ook dan scoort 70% onder het gemiddelde…

Reacties zijn gesloten.