Hoe win ik de voetbalpool?

Wie in deze tijden van oranjekoorts veel bezoekers op zijn weblog wil, moet zorgen voor een bericht met bovenstaande titel in zijn archieven, zo bleek de afgelopen weken. Op dit bericht, twee jaar geleden, kwamen honderden extra bezoekers af.

De essentie, mocht u uw formuliertje nog niet hebben ingeleverd? Wie meedoet aan de voetbalpool moet een lastige afweging maken tussen statistiek en speltheorie. Het gaat er immers niet om dat de kans op winst zo groot mogelijk is, maar juist dat u de verwachte opbrengst maximaliseert. Een voorbeeld. Stel Duitsland heeft 80% kans om van Denemarken te winnen, andersom is de kans 20% (die kansen haalt u natuurlijk uit het werk van Loek Groot). U doet mee aan een pool met 10 deelnemers, waarvan de andere 9 allemaal favoriet Duitsland tippen. Wat doet u? Als u ook Duitsland tipt, dan heeft iedereen dezelfde voorspelling, zal de winnaar willekeurig worden getrokken, en heeft u dus 10% kans de pool te winnen. Als u Denemarken tipt, dan is er slechts een kans van 20% dat u gelijk heeft, maar als u gelijk heeft, wint u ook zeker de pool. Ergo: de kans dat u de pool wint is dan 20%, en dat is meer dan wanneer u het favoriete Duitsland tipt.

Een andere verstandige strategie, die overigens opvallend weinig landgenoten lijken te hanteren, is die van de emotionele hedge. Komt het van een finale Nederland – Duitsland, zet dan vooral al uw geld op Duitsland. Ga maar na. Wordt Nederland kampioen, dan bent u blij. Het verloren geld is slechts bijzaak. Gaat de titel naar Duitsland, dan heeft u altijd nog een leuk geldbedrag gewonnen.

Kruispost van het economie.nl EK-blog.

4 gedachten aan “Hoe win ik de voetbalpool?”

  1. De emotionele hedge wordt door anderen juist sterk afgeraden. Immers, als Nederland wint dan ben je toch minder blij omdat je geld hebt verloren. Mocht Duitsland winnen, dan ben je niet zo blij met je geld omdat ‘we’ verloren hebben.

    Het is wel zo dat een emotionele hedge de gevoelens minder extreem maken dan wanneer je niet gehedged had. Of nog extremer, wanneer je je geld inzet op winst van Nederland.

  2. ooit won ik de CPB poule door duitsland kampioen te laten worden via de emotionele hedge, nog nooit zoveel zure reacties van collega’s gehad šŸ™‚

  3. @Peter: vreemd, dat zou risico-zoekend gedrag impliceren, terwijl wij normaal gesproken toch risico-aversie veronderstellen.

    @Marcel: kijk, dergelijke overwegingen moet je natuurlijk ook bij je verwachte nut optellen. Al is het waarschijnlijk vrij persoonlijk of dat een extra reden is voor of juist tegen een emotionele hedge…

Reacties zijn gesloten.