Nobelprognose 2012 en 2013

Nog drie nachtjes slapen en hij is er weer: de Nobelprijs Economie. Trouwe lezers weten inmiddels dat we elk jaar een poging doen (ook hier, hier, hier, hier, en hier) de winnaar te voorspellen. Soms zelfs succesvol.

Voor een lijstje met favorieten kunnen we eenvoudig verwijzen naar voorgaande prognoses. Fama is nog steeds goed mogelijk. Tirole noemen we ook al jaren, het argument was vaak dat hij nog te jong was, maar zo langzamerhand begint het misschien eens tijd te worden. Thomson (eerder) noemt dit jaar Stephen Ross, Atkinson en Deaton, en Shiller. Geen van drieen lijkt me heel waarschijnlijk, hoewel met name Atkinson/Deaton een aardige suggestie is. Pieter Gautier hoopt op Tirole en Holmstrom en dat lijkt me een uitstekende keuze. Naast Tirole hoop ik zelf ook nog steeds op Dixit.

De afgelopen jaren is de prijs akelig vaak richting macroeconomen gegaan. Maar toch. Binnenkort kon dat wel eens opnieuw gebeuren. Belangrijke aanwijzing: ruim een maand geleden is er een Nobel symposium georganiseerd over economische groei en ontwikkeling. In het verleden gebeurde het nogal eens dat het Nobelcomite zo’n symposium gebruikte om te evalueren wie in een bepaald vakgebied de prijs zou verdienen, leg het lijstje van symposia en winnaars maar eens naast elkaar: de symposia van 1990, 1991, 1993, 2001 en 2008 leidde steeds tot een winnaar op het vakgebied van dat symposium een jaar later. Alleen in 1995 en 1999 werden de Nobelwatchers op het verkeerde been gezet.

Volgend jaar gaat de prijs dus naar groei. Topfavoriet lijkt dan Barro, ook al onze tip in 2008, met Romer als gevaarlijke outsider. Laten we dit jaar dan maar de wens de vader van de gedachte laten zijn. Sowieso is het de hoogste tijd dat microeconomen de prijs weer mee naar huis nemen.  Tirole en/of Dixit gaan maandag dus winnen. Waarvoor precies, dat is nog onduidelijk, beide hebben te veel bijdragen om op te noemen. Maar daar vindt het Nobelcomite vast wel iets op.

3 gedachten aan “Nobelprognose 2012 en 2013”

 1. Kleine analyse van de nobelprijzen economie van de laatste dertig jaar, onderverdeeld door mij persoonlijk:

  Micro wordt eens in de 3.3 jaar uitverkoren en de laatste (Hurwicz et al) was 5 jaar geleden. De rest is nog niet aan de beurt, behalve wellicht finbel (Fama & French, bijvoorbeeld).

 2. Zo laat op de avond schieten mij nog twee thema’s te binnen die we al een tijdje niet gezien hebben:

  1) De Scandinaviër. Altijd een pre bij het Nobel-comite. Ik tel vijf Scandinaviërs in 42 jaar, met Kydland 8 jaar geleden als laatste. Dat kan dus wel weer eens. Mogelijke namen: Lars Svensson voor iets monetairs of Søren Johansen (met Peter Phillips) voor iets met tijdreeksen.

  2) De Datamaker. Prijzen in 1971 en 1984 voor dit type onderzoeker, sindsdien niet meer. Summers en Heston zijn de opgelegde kandidaten.

  Voor wat het waard is.

 3. Mooi overzicht. De arbeidsmarktprijs van 2 jaar was tot op zekere hoogte natuurlijk ook micro…

  Ad 2: Helaas is het al te laat voor Maddison.

Reacties zijn gesloten.