Wie moet wereldkampioen worden?

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar door die enorme oranje tsunami die je overspoelt als je de deur uitgaat, de TV aanzet of de winkel ingaat heb ik er nu eigenlijk alweer genoeg van, dat hele WK. Tijd voor een nuchtere analyse. Hoe graag willen we het nu eigenlijk echt, die wereldtitel? Het economisch bureau van ING zocht het uit, en de Wall Street Journal rapporteert.

Inderdaad, de gemiddelde landgenoot heeft er een schamele 39 euro voor over dat Nederland de wereldtitel pakt. Internationaal gezien worden we in desinteresse slechts met een neuslengte geklopt door nota bene de VS. Misschien heeft het iets te maken met een afnemende meeropbrengst van al dat oranje.

Dat economen niet kunnen voorspellen weten we inmiddels, dus aan een prognose van de uitslag van het WK zullen we ons niet wagen. Veel interessanter is natuurlijk ook de vraag welke uitslag internationaal en maatschappelijk gezien de meest gewenste zou zijn. Met andere woorden: welke wereldbekerwinnaar levert het hoogste totale geluk op in het betreffende land? Vermenigvuldigen we bovenstaande getallen met de respectievelijke inwoneraantallen van de betreffende landen, dan levert dat het volgende plaatje op, alle bedragen in miljarden:

image

Ergo: een Nederlandse wereldtitel zou een enorme maatschappelijke verspilling opleveren van zo’n 28 miljard euro ten opzichte van een situatie waarin Italie de beker zou pakken. Dat u daar maar even rekening mee houdt de komende weken.

Uiteraard gaat deze analyse voorbij aan mogelijke externe effecten (Nederlanders die met name een negatief nut zouden krijgen als Duitsland kampioen zou worden, dat soort dingen).

Overigens deden we hier al iets soortgelijks voor het EK 2008.