Selten is dood

Pas nu is bekend geworden dat Reinhard Selten een dikke week geleden is overleden. Selten deelde de Nobelprijs in 1994 met John Harsanyi en John Nash. (De laatste overleed ruim een jaar geleden; zijn prijs van hem wordt overigens half oktober geveild)

Selten kennen we vooral van het subgame perfect equilibrium, een verfijning van het Nash evenwicht dat het gebruik van loze dreigingen uitsluit, en de chain store paradox. Later legde hij zich vooral toe op experimenten.

Hier een biografie, of een autobiografie op de Nobel website.

2 gedachten aan “Selten is dood”

  1. Ik moet nu natuurlijk even mijn Reinhard Selten-verhaal vertellen. Het was het ESEM congres in Toulouse in 1997, de lunch was buiten aan lange tafels. Met dienblad draaide ik mij achterwaarts naar een plek toe, terwijl een heerschap naast mij (in spiegelbeeld) hetzelfde deed en we dus onverwacht naast elkaar terecht kwamen. Pas toen zag ik de groep teleurgestelde mensen die óók naast de Nobelprijswinnaar (want hij was het) hadden willen zitten.

    Eindeloos grappig natuurlijk, hoe hun optimale strategieën daar even doorkruisd werden door iemand die niet goed oplet.

    Enfin, een zeer aardige en geïnteresseerde man die nog iemand kende in Groningen (maar bij geneeskunde, als ik me goed herinner). Over speltheorie hebben we het helaas niet gehad.

  2. Ja, klopt, bij Biologie zit hier een Duitse hoogleraar evolutionaire speltheorie, ben even zijn naam kwijt, die bij Selten is gepromoveerd, dus vandaar.

    Zo kon het ook gebeuren dat toen studenten van de Faculteit Wis- en Natuurkunde hier een slordige tien jaar geleden een studentencongres over speltheorie organiseerden, ze Selten wisten te strikken als spreker. Daarna mocht een aantal anderen, waaronder ondergetekende, ook nog iets vertellen.

    Sindsdien mag ik graag memoreren dat Selten ooit nog eens in mijn voorprogramma heeft gestaan.

Reacties zijn gesloten.