Nobelprognose 2022

U kan het nauwelijks gemist hebben. Nobelprijzen vallen dagelijks en aanstaande maandag volgt de apotheose: de bekendmaking van de Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel. Om 11:45. Op zijn vroegst.

Als trouwe lezer verwacht u elk jaar van ons een prognose. En weet u ook dat we daarin best succesvol zijn. Vorig jaar bijvoorbeeld, hadden we twee van de drie goed. Op onze oorspronkelijke longlist met 18 namen zijn al 11 prijzen gevallen.

De lat ligt dus hoog. Wie de prijs dit jaar krijgt? Traditiegetrouw spreken we voor de inmiddels 17e keer de hoop uit dat Dixit hem nu toch eens gaat krijgen. Maar dat zal er wel weer niet in zitten.

Andere kanshebbers zijn terug te lezen in eerdere afleveringen van deze reeks. Vorig jaar noemden we ook Arellano en Bond, wegens al-lang-geen-econometristen-meer, maar dat hiaat is vorig jaar opgevuld. Ook noemden we Susan Athey, maar haar echtgenoot kreeg hem vorig jaar al.

Nu zou het Nobelcomité natuurlijk een songfestivalletje kunnen overwegen en de prijs aan een Oekraïner gunnen. Een schaarse mogelijkheid is dan Yuliy Sannikov, de man die eerder zowel de John Bates Clark Medal (prijs voor de beste jonge econoom) als de Fisher Black Prize (het equivalent in finance) won, maar die is nog veel te jong.

Doorgewinterde EconomieNobelPrijsWatchers weten dat het Nobelcomite zo af en toe een symposium organiseert op een gebied waar een prijs overwogen wordt. In 1990, 1991, 1993, 2001 en 2008 lag de prijs bijvoorbeeld op het gebied van dat symposium, zoals wij in 2012 meldden. Eind augustus was er weer zo’n symposium. Het onderwerp: ongelijkheid. Dan zou je aan Piketty kunnen denken. Of, als we het meer richting rechtvaardigheid zoeken: een van de sprekers op het symposium, Ernst Fehr, vooraanstaand experimenteel econoom wiens Theory of Fairness (door vakgenoten ook wel aangemerkt als Fehrness) volgens Google Scholar goed is voor een duizelingwekkende 14225 citaties.

Op de deelnemerslijst van het symposium prijkt echter ook iemand die al jaren tot de topfavorieten behoort en wiens tijd nu gekomen is. Iemand die over veel onderwerpen schrijft, maar ook over ongelijkheid. En bovendien prominent genoeg is om de prijs gewoon in zijn eentje te krijgen.

De Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2022 gaat naar Daron Acemoglu.

Alvast van harte.

6 gedachten aan “Nobelprognose 2022”

  1. Of misschien samen met James Robinson om er een actueel tintje aan te geven.

    Het lijkt mij ook een goed moment voor macro-economie. Blanchard, Fischer en Summers.

  2. Helemaal eens. Vrij naar de meme: “Prizes take Acemoglu as given”, dus geef de prijs maar aan hem.

  3. Jullie bijdrage in 2012 suggereert dat er een vertraging van een jaar tussen symposium en bekendmaking zit. Dat suggereert dat het thema “inequality” volgend jaar pas aan de beurt is. Nu kan Acemoglu de prijs ook voor z’n bijdragen aan 1001 andere onderzoeksthema’s krijgen, maar als ik hem was zou ik zondagavond a.s. rustig gaan slapen. Helpman was ook in Stockholm, maar dat was natuurlijk om hem op het verkeerde been te zetten. Mijn gok: Grossman en Helpman, voor groei, handel en political economy. En Duitsland wint het WK voetbal.

  4. En in de longlist van vorig jaar stond Diamond genoemd, dus nog steeds keurig (1/3) hoewel een lichte teruggang van vorig jaar (2/3). Op naar de 100% volgend jaar! 🙂

Reacties zijn gesloten.