De Jopie Award 2006!

Het is weer zover! Het einde van het jaar, dus tijd voor de traditionele uitreiking van onze Jopie Award. U weet het misschien nog wel, de Jopie Award is vernoemd naar de mevrouw die vorig jaar in Libelle memorabele uitspraken deed. De Jopie Award is oorspronkelijk bedoeld voor degene met het Slechtste Voorstel van het afgelopen jaar. Een voorstel waarvan de initiatiefnemer geen enkele rekening houdt met de desastreuze economische gevolgen ervan. Of, nog erger, die gevolgen volledig verkeerd inschat. Maar dit jaar heeft de jury besloten haar opdracht iets ruimer te interpreteren, en ook voor de prijs in aanmerking te laten komen diegene wiens uitspraken of daden meer in het algemeen getuigen van Economisch Onbenul, zeker als betrokkene in een maatschappelijke positie verkeert waar je dergelijk onbenul niet zou verwachten.

Daar gaan we. Eerst maar eens vier genomineerden die jammerlijk genoeg net naast de felbegeerde Jopie Award grepen.

  1. Eigenlijk hadden we de prijs in maart al beloofd aan Sharon Dijksma, die leek voor te stellen dat vrouwen die gestudeerd hebben en niet werken een boete moeten betalen. Dijksma claimde later echter dat zij verkeerd begrepen was. Ze krijgt het voordeel van de twijfel.
  2. Stichting de Thuiskopie, voor een kopieerheffing op MP3-spelers die er uiteindelijk leek te komen als nulheffing. Maar ja, dat plan hadden we vorig jaar ook al genomineerd, en was dus niet echt nieuw.
  3. Gerdi Verbeet, inmiddels kamervoorzitter, vond het een schande dat voetbalkaartjes worden verkocht aan degene die daar het meest voor wil betalen, en stelde voor er paal en perk aan stellen.
  4. Het bleek een geduchte concurrent van de uiteindelijke winnaar: de Amsterdamse woningbouwverenigingen, die voorstellen om huizen niet aan degene te gunnen die bovenaan de wachtlijst staan, maar ze te verloten. Dat zou de doorstroming bevorderen.

Maar ja. Uiteindelijk was er dit jaar maar één kandidaat die echt in aanmerking kwam. De jury heeft besloten tot een soort van oeuvreprijs. Deze man heeft dit jaar niet slechts één slecht voorstel gedaan, maar is tot drie keer toe nogal ongelukkig uit de hoek gekomen. Zacht uitgedrukt. En dat terwijl hij nog geen half jaar minister van Economische Zaken is geweest. Voorwaar een prestatie.

Het begon al toen de man durfkapitalisten uitmaakte voor sprinkhanen, slechts uit op eigen gewin. Hoogste tijd voor overheidsingrijpen! Daarop volgde het plotseling afschaffen van de subsidies voor duurzame energie, met desastreuze gevolgen voor zowel economie als milieu. Maar de doorslag gaf misschien nog wel de manier waarop hij op de loop ging met onderzoek van SEO, waar volgens hem uit zou blijken dat werkgevers helemaal niet discrimineren en anoniem solliciteren dus niet hoeft (parmantig stond hij het NOS Journaal te woord: “Dit is wetenschappelijk onderzoek! Van universiteiten!”). [videofragment] De onderzoekers zelf voelden zich genoodzaakt om een dag later in de publiciteit te treden met de mededeling dat deze conclusie helemaal niet uit hun onderzoek getrokken kan worden.

Inderdaad. De Jopie Award 2006 gaat naar Joop Wijn. En niet alleen omdat hij zijn voornaam mee heeft.