Examen

Na het havo-examen was het deze week tijd voor het VWO examen economie. De liefhebber vindt het hier [pdf], wie er niet uitkomt vindt hier de uitwerkingen.

Snelle indruk: veel vragen over het interpreteren van de betekenis van cijfers (op zich nuttig), buitensporig veel macro en openbare financien, en zelfs de vragen over micro beperken zich tot mechanische begrippen zoals prijselasticiteit. Prikkels komen nauwelijks voorbij, toch een niet onbelangrijk onderdeel van ons vakgebied. Denken als een econoom lijkt wat dat betreft vrij onbelangrijk. Behalve misschien in de laatste vraag, dat is een aardige, over wanneer en waarom binnenlandse producenten zich tegen een invoertarief zullen verzetten. Verder: werkloosheid is inderdaad een belangrijk onderwerp, maar muggenziften over de verschillen tussen structuur- en frictiewerkloosheid (opgave 1), lijkt me tot weinig inzicht over die kwestie te leiden.

Eén gedachte over “Examen”

  1. Hmm, beetje eenzijdig eindexamen, niet slecht, maar tikkie eenzijdig.

    Qua microeconomie mis ik vooral het incentives verhaal (hoewel winsmaximalisatie al een begin is). De macro-vragen richten zich te veel op korte termijn conjunctuur en protectionisme. Op zich goed dat ze het Harrod-Domar groeimodel niet meer bespreken, maar om groei helemaal weg te laten???

    Verder mis ik bij die essayvraag één belangrijk gegeven: hoeveel geld stroomt van de unie naar Agrië?? Als Agrië een zeer grote netto-ontvanger is, dan is het maar de vraag of de welvaart in dat land toeneemt, ondanks hogere producentenprijzen en externe effecten.

Reacties zijn gesloten.