Nederland stapt in aandelen

Het CBS komt vandaag met cijfers over de vermogenspositie van Nederlandse huishoudens, de eerste waarin de effecten van de kredietcrisis goed zichtbaar zijn. Een “recordverlies” schrijft de NOS.

De cijfers laten echter nog iets anders zien. Het particulier aandelenbezit stond begin dit jaar op €239 mrd. Na drie kwartalen was daar nog €196 mrd van over, een verlies van 43 miljard euro. Maar nu iets vreemds: in dezelfde periode daalde de AEX met 35.6%, en andere indices met vergelijkbare percentages. Als de aandelenbezitters niets hadden gedaan dan zouden ze een dubbel zo groot verlies, €85 mrd, moeten hebben gedraaid.

Wat is er gebeurd? Het is mogelijk, maar zeer (zeer!) onwaarschijnlijk, dat heel Nederland de index verslagen heeft. Ook kan het zijn dat de “overige deelnemingen” van beleggers, die ook in de cijfers meetellen, minder hard zijn gedaald (of niet liquide zijn, zodat de waarde op dit moment overschat wordt). Maar waarschijnlijker is dat de Nederlanders, bij het zien van de dalende koersen, massaal zijn ingestapt. Is dat het geval dan komt er bij de volgende cijfers nog een mooi verlies overheen: in het vierde kwartaal daalde de index met 25%.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

7 gedachten aan “Nederland stapt in aandelen”

 1. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er massaal is ingestapt. Zouden deelnemingen in beleggingsfondsen niet meetellen als aandelenbezit? Die fondsen bevatten in veel gevallen beleggingen in obligaties die de prestaties van dergelijke fondsen gunstig hebben beïnvloed t.o.v. de AEX.

 2. Het lijkt mij ook dat het met name in de obligaties zit. Nederland heeft dan niet massaal de index verslagen, als je maar de relevante index bekijkt.

  Verder kan ik me wel voorstellen dat er een beetje is ingestapt, vooral via allerlei constructies waarin er maandelijks een x bedrag wordt belegd. Maar dat kan niet het hele verschil verklaren.

  Merk verder op dat de AEX index geen rekening houden met dividenduitkeringen. Wanneer die automatisch worden herbelegd, vergroten die wel het belegd vermogen.

 3. Ik heb gekeken naar de post aandelen achter de link cijfers. Het CBS geeft daar als definitie:

  Dit zijn alle vorderingen die een gehele of gedeeltelijke aanspraak verlenen op de eventuele winst en het eventuele nettovermogen bij liquidatie. Hiertoe wordt ook de waarde van de investeringen door de overheid in de overheidsbedrijven gerekend.

  Het kan zijn dat investeringen in beleggingsfondsen die gedeeltelijk in obligaties zitten, hieronder vallen (à la Bart) tot een bepaald percentage aandelen. Maar kan dat het verschil (100%) verklaren?

 4. Goed punt. Dan wordt het wel wat erg mysterieus. Als mensen al zijn ingestapt, dan denk ik dat ze dat vooral in het laatste kwartaal hebben gedaan. Sowieso: als je naar alle beleggers gezamenlijk bekijkt, dan kunnen die niet de markt verslaan, want gezamenlijk zijn zij de markt. Nu beleggen er niet alleen particulieren op de AEX, verder zijn dat met name pensioenfondsen. Dan zouden die het juist veel slechter dan de markt hebben moeten doen…

 5. Weet iemand hoe deze statistieken zijn samengesteld? Als dat middels enquetes gebeurd kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die nog niet doorhadden (of wilden toegeven) dat de beurs zo sterk gedaald was en dus een vermogen opgaven dat te hoog lag.

  Tja, ik probeer ook maar wat…

 6. Het is mogelijk dat Nederlandse beleggers het beter doen dan de markt als je meeneemt dat ook buitenlanders in Nederland beleggen. Maar waarschijnlijk is het niet.

  Trouwens, zo gek is dat instappen toch niet? Bij een lagere prijs stijgt de vraag…

 7. De MSCI World Index daalde in dezelfde periode met 23%, minder dan de AEX, dus dat zou iets kunnen verklaren. Maar ik vermoed toch dat Nederlandse particulieren voor het overgrote gedeelte in Nederlandse aandelen zaten.

  Uhm ja, bij een lagere prijs stijgt de vraag voor brood wel, maar bij aandelen spelen daar toch allerlei andere dingen mee…

Reacties zijn gesloten.