Omnihuis

Wij klagen hier wat af over wat we allemaal in de krant tegenkomen, met natuurlijk als absoluut dieptepunt wat er gisteren gebeurde. Maar heel af en toe zie je een bericht waar je spontaan warm van wordt. In de Telegraaf nog wel, al weer een paar weken geleden (excuus, ik liep er nu pas tegenaan, zie ook hier):

Makelaars in Apeldoorn kunnen bij wijze van proef gebruik maken van een computersysteem dat vraag en aanbod van mensen die hun huis te koop hebben staan aan elkaar koppelt. Het programma maakt een soort ketting van huisbezitters die mogelijk de woning van de ander willen kopen [?¦] “Als ik het huis van de familie Jansen wil, de familie Jansen wil de woning van Verbeek en Verbeek wil mijn woning weer, dan zijn we rond", legt [initiatiefnemer Niek Stevens] uit. "Mis je een van die drie schakels, dan blijft iedereen zitten waar-ie zit." Die schakel kan ook groter worden door meer, bijvoorbeeld zeven, woningbezitters erbij te betrekken.

Briljant. Oplettende lezertjes denken natuurlijk meteen aan de ketens van niertransplantaties waar we het al eens eerder over hadden. In dat geval zijn er echtparen waarvan de een een donornier nodig heeft, de ander die wel afstaan, maar er geen match is tussen de twee. Mevrouw A geeft dan haar nier aan meneer B, mits mevrouw B haar nier afstaat aan meneer C mits mevrouw C haar nier weer afstaat aan meneer A, zodat de cirkel rond is. Precies: qua mechanisme precies hetzelfde. Een team van economen onder leiding van Al Roth heeft daar het een en ander over geschreven en niet in de minste bladen.

Nu is het huizenprobleem natuurlijk anders dan het nierprobleem. In zekere zin is het nierprobleem eenvoudiger: er is maar een beperkt aantal bloedgroepen, zodat ook het aantal nierdonoren overzichtelijk blijft. Het aantal huizen is echter onuitputtelijk, en mensen hebben een voorkeur voor het ene huis boven het ander. Daar staat tegenover dat er bij huizen ook met geld geschoven kan worden, iets wat bij nieren wat gevoelig ligt. Wat me bij huizen wel lastig lijkt is dat de meeste mensen willenverhuizen naar een huis dat groter en duurder is dan wat ze nu hebben, en als dat voor iedereen geldt wordt het natuurlijk nooit wat met die keten.

U ziet het. Onderzoeksmogelijkheden te over. Je schrijft er zo een proefschrift mee vol.

Mooi vak, economie.

5 gedachten aan “Omnihuis”

 1. Dat mensen alleen groter en duurder gaan wonen valt (in deze tijd) nog wel mee hoor. Wat als je kinderen het huis uit zijn, je gepensioneerd bent, mensen uit elkaar of scheiden .. of hun huis gewoon niet meer kunnen betalen.

 2. Dit is niets nieuws, CatchBox bestaat al enkele jaren, is meervoudig gepatenteerd en draait goed.
  CatchBox beschermt haar deelnemers goed en makelaars willen de adresgegevens van zoekers hebben. Nu hebben ze het systeem blijkbaar nagemaakt. Knap hoor…

  Zie hieronder het citaat van Nick Stevens zelf:

  Maar het idee bestond dus eigenlijk al?
  “Ja, toen ik met het plannetje bij de NVM aankwam, zeiden zij dat al meer mensen iets dergelijks bedacht hebben, maar dat nog nooit echt bewezen is dat het ook werkt. Toen dacht ik: oké, dan zal ik ook echt de volgende stap moeten gaan zetten. Nu zegt de NVM dat ze de voortgang met interesse volgt, maar dat het wel nog echt tot transacties moet komen. Dat is natuurlijk zo. Maar ja, als het niet serieus probeert, weet je nooit of het lukt.”

 3. Ah. Maar zijn er op Catchbox inderdaad ook constructies mogelijk waarbij A het huis van B koopt, B het huis van C en C weer het huis van A? Dat werd me van de website nog niet helemaal duidelijk. Ik had de indruk dat Catchbox algemener werkt (ik geef mijn voorkeur aan voor een huis zonder dat ik meteen ook mijn eigen huis hoef te verkopen).

 4. Geniaal idee. Ik hoop dat mijn eigen makelaar zich erbij aanmeldt als de tijd rijp is.

  @ Miranda: Kritiek leveren is altijd makkelijk, wees blij dat er iemand opstaat om er daadwerkelijk wat aan te doen. Zelf doe je ook niks aan het probleem, dus doe wat, of wees stil. Acte non Verba

 5. @Marco

  Goed geschreven stuk trouwens. Om op je vraag terug te komen; ik heb geen idee. Als het echt goed zou werken, had ik er waarschijnlijk al wel van veelvuldig van gehoord. Catchbox is bij mij pas echter enkele malen de revue gepasseerd. De database van Catchbox bevat echter maar 4800 woningen, waar Omnihuis samen met de NVM probeerd alle woningen in de database te krijgen, om zo betere en meer matches te krijgen.

Reacties zijn gesloten.