Rijke outliers

Het CBS heeft het gemiddelde inkomen per gemeente berekend en publiceert over de extreme waarden. Dat de gemeenten aan de rand niet noodzakelijk “arm” of “rijk” zijn, zoals de kop beweert, bespraken we al eerder. Toch is het leuk om de gegevens even te bekijken. Ze worden geleverd in percentage boven of onder gemiddeld, dat is aan de onderkant begrensd dus plot ik de verdeling van log(1+0.01P):

Tot mijn verrassing is het een vrij normale verdeling, behalve aan de rechterkant. Als je de steekproef beperkt tot logp<0.25 kun je de hypothese van een normale verdeling niet meer verwerpen. Met die normale verdeling in het achterhoofd is het dus niet zo opmerkelijk dat er plaatsen als Pekela en Stadskanaal bestaan, maar is het wel vreemd dat er een Bloemendaal en een Wassenaar zijn.

Nu nog een theorie. Het is mogelijk dat veelverdieners verhuizen om bij elkaar te gaan wonen (en weinigverdieners niet) of het kan dat de mogelijkheden om veel te verdienen in sommige gemeenten groter zijn dan in anderen. Uiteraard speelt er een endogeen effect: misschien levert het bij elkaar wonen (theorie 1) nog weer extra inkomen op door netwerkmogelijkheden (theorie 2). Daar zit een mooi proefschrift in.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

3 gedachten aan “Rijke outliers”

  1. Interessante waarneming, maar ga je er bij de mogelijke verklaringen niet impliciet en ten onrechte van uit dat de huizenprijzen exogeen gegeven zijn? Misschien zijn het niet zozeer netwerkeffecten (rijken die naast elkaar willen wonen), maar meer van dat sommige plaatsen nu eenmaal erg aantrekkelijk zijn om te wonen, waardoor de huizenprijzen daar de pan uit stijgen en dus alleen nog maar de rijken zich kunnen permitteren daar te wonen.

  2. Aha – maar waarom werkt dat dan niet de andere kant op? [zeer onaantrekkelijke plaats (sorry Pekela) met lage huizenprijzen?).

  3. Blijkbaar is de verdeling van aantrekkelijkheid van plaatsen dus scheef – denk ook aan de Economics of Superstars: alleen de allerbesten verdienen een enorme hoop geld en mensen die marginaal minder goed zijn verdienen meteen een stuk minder. Zo is het wellicht ook met woonplaatsen: Tout rijk Nederland wil in Wassenaar worden waardoor dat een enorme uitschieter wordt terwijl een omgekeerd effect niet geldt voor Pekela.

Reacties zijn gesloten.