Wat kost dat nou, zo’n boycot?

In het verlengde van het bericht van Thijs, eerder vandaag:  Nederlandse media melden dat die boycot ons een half miljard zou kosten:

Bedrijven voerden vorig jaar namelijk voor een kleine vijfhonderd miljoen euro uit aan goederen, die nu uit het land worden geweerd.

Die schade is dus schromelijk overdreven. De totale waarde van goederen die naar Rusland ging, was een half miljard; als Rusland ze niet meer wil betekent dat nog niet dat we al die kaas, peren en wrongel dus maar weg moeten gooien. Allicht dat we ze elders nog van de hand kunnen doen. In een ideale wereld met volledige mededinging zou het effect zelfs nihil zijn. Ga maar na: Rusland koopt zijn peren nu gewoon van buiten de EU, de totale wereldperenvraag blijft onveranderd, het aanbod ook en dus is er geen enkel effect op de wereldperenprijs en daarmee op de positie van de Nederlandse perenboer te verwachten.

2 gedachten aan “Wat kost dat nou, zo’n boycot?”

  1. De Dirk Strijker redenatie. Die werd vanavond op BNR nog uitgemaakt voor “een man achter een bureau”, door de voorzitter van LTO.

    Overigens is de mededinging niet volledig en dalen nu de prijzen van groente en fruit. Dat betekent volgens mij dat de totale schade (opnieuw in theorie) ook wel groter kan zijn dan de waarde van de export naar Rusland?

    Hoewel, schade. Nederlandse supermarktklanten varen er wel bij.

  2. Ah, dank, dat stuk had ik nog niet gezien.

    Inderdaad, dat die schade juist hoger zou kunnen uitvallen, daar heb ik ook aan zitten denken. Iets met elasticiteiten. Je zou kunnen beweren dat die half miljard een bovengrens moet zijn omdat de producenten altijd nog de optie hebben om de voor Rusland bestemde peren door te draaien, maar dat gaat waarschijnlijk voorbij aan allerlei coordinatieproblemen.

    Hoe dan ook, de belangrijkste conclusie lijkt me vooral dat het bepaald niet evident is wie in welke mate met, nou ja, de gebakken peren komt te zitten.

Reacties zijn gesloten.