De gemiddelde verzekerde

Vorig jaar klaagde ik op deze plek over de manier waarop de pers over de wijzigingen in de basisverzekering schreef. Die wijziging is een overheveling van geld van gezonde mensen naar zieke mensen, maar de pers had het uitsluitend over de gemiddelde verzekerde. Daarmee sloeg zij de bal behoorlijk mis. Binnenkort gaat de wijziging daadwerkelijk in, en veranderen er drie dingen:

 1. De no-claim wordt afgeschaft. Wie geen kosten maakt krijgt toch geen geld terug. Dit maakt de gemiddelde premie lager. Gezonde mensen betalen echter meer en zieke mensen minder.
 2. Het verplicht eigen risico gaat omhoog naar €150. Dit is nadelig voor mensen die weten dat ze sowieso €150 gaan claimen en dat bedrag liever verzekeren (al weten ze dat niet altijd). Ook dit maakt de gemiddelde premie lager. Zieke mensen gaan meer betalen, maar voor gezonde mensen maakt het niet veel uit omdat hun eigen risico waarschijnlijk al boven de €150 lag. Zij profiteren wel mee van de besparingen die uit het hogere eigen risico voortkomen.
 3. De dekking wordt uitgebreid. Ook dit pakt voor iedereen verschillend uit, afhankelijk van de kwalen die men heeft. Over het algemeen is dit positief voor zieke mensen en negatief voor gezonde mensen.

Hoe staat het er dit jaar voor? Lees mee in dit artikel in de Volkskrant.

Amsterdam – Nederlanders betalen volgend jaar gemiddeld 167 euro meer voor hun zorgverzekering.

Dat begint weinig hoopgevend. Dit bedrag is irrelevant omdat de gemiddelde patiënt niet bestaat. Gelukkig is de tweede zin beter:

Gezonde verzekerden die niet of nauwelijks gebruikmaken van de zorg, gaan er gemiddeld 222 euro op achteruit.

En zo gaat het nog even door. De vermelding van de verschillende effecten voor meer en minder gezonde mensen is een plus ten opzichte van vorig jaar. Meer kranten na de klik.

Het AD, Nu, NRC en Trouw brengen allen berichten van persbureaus die er helemaal naast zitten, zij schrijven uitsluitend over de gemiddelde zorgpremie. De reacties van lezers op het bericht van het AD zijn overigens hilarisch, maar met deze kwaliteit van voorlichting is ze dat niet helemaal aan te rekenen.

De Telegraaf pakt ook uit met de verhoging van de gemiddelde kosten, maar heeft een sterke tweede zin:

Toch gaan vooral gezonde gezinnen ruim 450 euro meer betalen voor alle aanvullende verzekeringen.

De vraag is natuurlijk waarom gezonde gezinnen er bij de Volkskrant €222 op achteruitgaan en bij de Telegraaf €450. Maar dat zal wel met de samenstelling van het gezin te maken hebben.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

3 gedachten aan “De gemiddelde verzekerde”

 1. Het enige relevante verschil tussen no-claim en eigen risico is het moment van betaling en eventueel de beter zichtbare link tussen zorgconsumptie en kosten (wat weer teniet wordt gedaan door de verzekeraars die de gehele rekening betalen en na afloop de rekening sturen). Aangezien de meeste lezers van dit blog niet in liquiditeitsproblemen komen door 100 euro en de rente verwaarloosbaar is komt de wijziging neer op een daling van het verplichte eigen risico/no-claim met 100 euro.

  Overigens zal iedereen die denkt gezond te zijn direct zijn/haar eigen risico met 100 euro laten stijgen (aanvulling op punt 2).

 2. Ward heeft gelijk. Het verlagen van de no-claim en tegelijkertijd verhogen van het eigen risico voor iedereen met hetzelfde bedrag is lood om oud ijzer. De no-claim van 255 gaat eraf, verplicht eigen risico van 150 komt erbij (maar was het voorheen nul?) en dus gaat het om 100 euro netto.

  Maar. Niet iedereen houdt het minimum eigen risico aan. Als gezonde jonge man wil ik zo min mogelijk in de Nederlandse pool van snackbarconsumenten zitten en heb ik het maximale eigen risico van €500 en geen enkele uitbreiding. Voor mij gaat de premie dus omhoog met €255 min de effecten van de diverse besparingen, wat zo’n €50 schijnt te zijn. Daarvoor krijg ik de tandarts tot 21 jaar (not), kraamzorg en de pil (not) en psychologische hulp (hmm, dat is misschien nog niet zo gek). Mijn €200 gaan dus naar iemand die wel ziek is. Veel plezier ermee dan maar.

 3. Is het eigen risico inderdaad precies hetzelfde?

  Volgens mij vielen huisarts en verloskundige niet onder het verplicht eigen risico. M.a.w. je verbruik waar je als patiënt direct invloed op hebt, wordt volledig vergoed. Misschien is dit wel veranderd met de invoering van het eigen risico.

Reacties zijn gesloten.